Preporučujemo

Banje Srbije

wellness-spa-u-banjama-srbijeBanje Srbije, najčešće smeštene u idilične pejzaže, spadaju u red veoma cenjenih turističkih odredišta, kako zbog svojih jedinstvenih zdravstvenih programa i stručnog i srdačnog osoblja, tako i zbog termomineralnih izvora, lekovitog blata i čistog vazduha. Istorija srpskih banja ide daleko u prošlost. Na ovim prostorima su još i stari Rimljani gradili kupatila, bazene i vile sa termo-mineralnim vodama, a pojedini ostaci iz tog perioda se mogu pronaći i danas. Međutim, ono što banje Srbije izdvaja od drugih je njihova okolina, bogata kulturno-istorijskim nasleđem i očuvanim gustim šumama, planinskim potocima, prelepim jezerima i rekama. Okružene prirodnim lepotama i kulturno-istorijskim nasleđem, uređene i osposobljene da povrate vitalnost duha i tela, one čine mesto koje se bez razmišljanja mora posetiti.

banja-vrdnikU preko 40 banja u Srbiji posetioci mogu da biraju širok spektar usluga, od preventivnih tretmana i lečenja pojedinih bolesti do programa za okrepljenje i podmlađivanje celokupnog organizma. Kako savremeni tempo života i ubrzani ritam ostavljaju velike posledice na ukupno psiho-vizičko stanje sve većeg broja ljudi, neophodno je pronaći ravnotežu i sačuvati zdravlje, a pravo mesto su upravo neke od banja sa prepoznatljivim wellness & spa programima, rekreativnim i sportskim programima ili jednostavno, čistim vazduhom, povišenom količinom kiseonika, stabilnim temperaturama i uređenim stazama za šetnju.

Bez obzira da li je leto ili zima, proleće ili jesen, banje Srbije su jednako atraktivne, za njih ne važi nikakva sezonalnost. Ukoliko imate potrebu za savremenom fizikalnom terapijom, rehabilitacijom, postoperativnim oporavkom, akupunkturom ili samo želite da pobegnete od gradske gužve i odmorite se na čistom vazduhu, nemojte propustiti da iskusite deo bogate ponude banjskih lečilišta i odmarališta.

Fruška Gora

fruska-goraU okolini Novog Sada nalazi se šumovita planina Fruška Gora, koja je nekada davno bila ostrvo u Panonskom moru, a danas ima status nacionalnog parka izuzetnih prirodnih lepota. Mesto gde se na više desetina hiljada hektara prostire prava riznica flore i faune, mesto na kojem rastu i orhideje i četinari, mesto na kojem svoj dom nalazi raznovrstan životinjski svet: od srna i zečeva do divljih svinja i orlova. Brojni izvori, pećine, zaštićeni predeli i mali broj naselja ohrabruju u osećanju savršenstva koji samo priroda može da podari. Veoma povoljan geografski položaj i dobri klimatski uslovi učinili su da Fruška Gora ponese epitet „vazdušne banje“, epitet koji garantuje ugodan boravak svakom posetiocu, a posebno osobama sa kardiovaskularnim i plućnim bolestima.

Na ovoj planini, pored prirodnog, sačuvano je i kulturno-istorijsko nasleđe, stvarano vekovima unazad. Tragovi boravka ljudi na ovim prostorima dosežu do neolita, preko Ilira i Kelta, pa do Rimljana. Tu su građene hrišćanske svetinje još u XI veku, a od XV do XVII veka formirao se izuzetno značajan skup srpskih srednjovekovnih manastira, koji su i sada njeno najvrednije i najprepoznatljivije spomeničko blago. Fruškogorski manastiri kao svedoci bogate srpske istorije i čuvari religije predstavljaju mesta koja nemaju alternativu u planu obilaska Fruške Gore.

Sremski Karlovci

patrijarsijski-dvor-u-sremskim-karlovcimaSremski Karlovci. Na samo desetak kilometara od Novog Sada, na obroncima Fruške Gore, nalaze se Sremski Karlovci – muzej na otvorenom, mesto koje spaja istoriju i savremeni način života. Povoljan geografski položaj, prirodni resursi, bogatstvo arhitektonskih ostvarenja, crkve, galerije, srdačni ljudi, vina i tradicionalna kuhinja učinili su da Sremski Karlovci postanu nezaobilazna stanica velikog broja turista. Karlovci su kroz istoriju bili svedoci mnogih dešavanja, pa su danas čuvar uspomena koje se najbolje prepričavaju uz čašu vina i kolač.

Obilazeći Sremske Karlovce primetićete brojne građevine koje stilom gradnje i istorijom koja se za njih vezuje oduzimaju dah. U samom gradskom jezgru nalazi se Patrijaršijski dvor – jedno od najlepših i najmonumentalnijih zdanja podignutih u Vojvodini tokom XIX veka koji danas ima status letnje rezidencije srpskog patrijarha. Takođe, tu su Saborna crkva, građena u baroknom stilu kao trobrodna katedrala, zatim Bogoslovija, Karlovačka gimnazija (najstarija srpska gimnazija osnovana 1791. godine), Magistrat, Stefaneum, Palata barona Rajačića, Kapela mira, Česma četiri lava i mnogi drugi.

karlovacki-vinogradiPored velikog broja kulturno-istorijskih znamenitosti koje Karlovčani vekovima ponosno čuvaju postoji mnoštvo drugih razloga da se poseti ovo mesto, a jedan od njih jesu širom sveta poznata vina. Negujući vino kao sastavni deo imidža koji grade, Karlovčani kažu: „voda umiva lice, a vino dušu“. Taj imidž i filosofija odnosa prema vinima svoje korene nalaze daleko u prošlosti. Karlovački vinogradi predstavljaju neprocenjivo bogatstvo fruškogorskog vinogorja čija istorija šeže daleko u prošlost, čak do 276. godine kada ju je doneo rimski car Prob. Najzastupljenija vina su italijanski rizling – graševina, rizling rajinski, neoplanta, župljanka, ausbruh i naravno specijano aromatizovano, satkano od dvadeset i više vrsta trava i začina, najpoznatije karlovačko vino bermet. Degustacija je moguća u brojnim vinskim podrumima, kao i na najvećem festivalu vina, svečanosti „Grožđenbal“, koji se tradicionalno održava svake godine početkom oktobra, označavajući početak berbe grožđa.

Postoji bezbroj načina da se opišu Sremski Karlovci, ali nijedan nije bolji od onog koji čovek ponese sa sobom kada krene iz ovog prelepog gradića. Možda jedan od najzanimljivijih opisa ovog mesta dao je dr Laza Popović početkom prošlog veka kada se zapitao: “Šta su Karlovci? – Dunav, planina, vinogradi, skup trošnih i čudnih kuća, veseo, lak, bezbrižan život sa mnogo pića, pesme, igre, pola selo, pola varoš…?”. Kako god ih opisivali, jedno je sigurno – niko nije ravnodušan otišao iz Sremskih Karlovaca. Preporuka je jasna, kratak predah u barokonom gradiću punom interesantih priča i još interesantnijih ljudi, uz čašiću dobrog vina, tradicionalni karlovački kolač kuglof i miris lipe jedinstven su način da se oseti duh jednog sasvim drugačijeg vremena.

Vojvođanski salaši

vojvodjanski-salasi-zekin-salasVojvođanski salaši, mesta stvorena za odmor na unikatan način. U ravničarskom, severnom delu Srbije, u Vojvodini punoj nepreglednih polja žitarica, nalaze se mala skrovita i usamljena mesta – salaši. Tu su od davnina, od vremena kada su bili ponos bogatih zemljoradnika i okosnica poljoprivredne proizvodnje, pa do današnjih dana gde u novom, modernom dobu imaju sasvim novu ulogu. Mnogi salaši danas su obnovljeni i osposobljeni da vrše prihvat i smeštaj turista koji žele da na kratko pobegnu od ubrzanog života u gradu i osete čari dobre hrane i okrepljujuće tišine.

Vojvođanski salaši po mnogim stvarima čine nezaobilaznu destinaciju, a stari etno predmeti za izradu gastronomskih užitaka i tradicionalni recepti pomoću kojih se pripremaju domaći kulinarski specijaliteti, vina i rakije su samo neke od njih. Tradicionalna vojvođanska hrana i piće na svakog gosta ostavljaju nezaboravan utisak, ali nisu jedini razlog za posetu. Mnogi salaši u svojoj ponudi imaju panoramsko razgledanje avionom, jahanje na ergelama konja, ribnjake ili prave raritete na polju savremene turističke usluge kao što su vožnja fijakerom, biciklom ili mogućnost da gledate kako vredni majstori rade u radionicama starih zanata. Ne bi bilo „u duhu Vojvođana“ da se sve otkrije na jednom mestu, zato nepropustite priliku da bar na jedan dan uživate u „putovanju kroz vreme“ i posetite mesta koja će uzbuditi i najprefinjenije ukuse.