Novi Sad

srbija-beogradSrbija je zemlja puna zadivljujućih kontrasta koja velikodušno dočekuje sve svoje posetioce. Glavni grad Beograd, sa skoro 2 miliona stanovnika i dinamičnim privrednim, kulturnim i društvenim životom, označava sinonim za vrhunsko uživanje u srcu Evrope. Srbija predstavlja jednu od poslednje otkrivenih turističkih destinacija u Evropi i neodoljivo pleni svojim prirodnim lepotama, srdačnim ljudima, netaknutim predelima, lovištima, banjskim lečilištima, termalnim izvorima, salašima nadomak gradova i kulturno-istorijskim znamenitostima, od kojih su neke uvrštene i u svetsku UNESCO kulturnu baštinu. Srbija je zemlja koja je iznedrila svetski poznata imena: Nikolu Teslu kao jednog od najpoznatijih svetskih pronalazača, Milutina Milankovića, najcitiranijeg srpskog naučnika u svetu, Ivu Andrića, nobelovca iz oblasti književnosti, Novaka Đokovića, sportistu svetskog glasa i mnoge druge.

novi-sad-trg-slobodeNovi Sad, grad na Dunavu – drugoj po veličini reci u Evropi, jedan je od najznačajnih kulturnih centara u Srbiji, udaljen 80 km severno od Beograda i međunarodnog aerodroma “Nikola Tesla”, na internacionalnom putu E-75, svoje mesto našao je u srcu Vojvodine, regije koja odiše prirodnim bogatstvom i što je još važnije, bogatstvom različitih kultura koje na ovim prostorima skladno žive više vekova. Novi Sad predstavlja mesto u kome cvetaju zdravstvo, kultura, obrazovanje, muzeji, galerije, biblioteke i pozorišta.

Još tokom XVIII i XIX veka bio je stecište srpske kulture, politike i društvenog života, te je još tada nazvan “Srpska Atina”. Ovo je grad koji je odnegovao i najstarije nacionalne institucije: Srpsko narodno pozorište i Maticu srpsku, biblioteku sa preko 3 miliona publikacija. Novi Sad se ponosi prelepim građevinama nastalim pre XIX veka, skoncentrisanim u samom jezgru grada, ali i u ovom slučaju, poseban ponos grada su ljudi – dobronamerni, srdačni, tolerantni, obrazovani i nasmejani Novosađani. Novi Sad ima status univerzitetskog grada koji na državnom univerzitetu i mnogim privatnim fakultetima obrazuje više od 40.000 studenata svih profila.

petrovaradinska-tvrdjavaJedno od najlepših arhitektonskih blaga Novog Sada je Petrovaradinska tvrđava u čijem okrilju se nalaze muzeji, brojne galerije i podzemne odaje – katakombe. 1780. godine je završena gradnja tvrđave iznad Dunava, delo austrijskih vojnih inženjera, koja danas predstavlja jednu od najvećih (drugu po veličini) i najočuvanijih tvrđava na tlu Evrope. Za tadašnju ratnu tehniku važila je za neosvojivu građevinu pa je sa ponosom ponela naziv „Gibraltar na Dunavu“. U donjem delu Petrovaradinske tvrđave nalazi se Podgrađe ili Vodeni grad, barokno naselje uključeno u fortifikacijsku celinu, dok gornji deo tvrđave danas krase prestižni ugostiteljski objekti koji na jedinstven način ovo mesto čine posebnom turističkom atrakcijom. Petrovaradinska tvrđava je nedvosmisleno simbol Novog Sada, mesto gde posetioci mogu da uživaju u kulturnim sadržajima, muzičkim festivalima, sportskim aktivnostima ili da se opuste uz kulinarske specijalitete, zvuke tamburaša i vino.

Znamenitosti Novog Sada su brojne, a one u najužem centru mogu se obići laganom šetnjom kroz jezgro grada. Ukoliko obilazak otpočnete u Dunavskoj ulici, jednoj od najstarijih i najlepših ulica, prvi značajniji objekti sa kojima ćete se sresti su Muzej Vojvodine i Dunavski park sa spomenicima poznatih srpskih pesnika: Miroslava Antića, Đure Jakšića i Branka Radičevića. Na spoju Dunavske i Zmaj Jovine ulice nalazi se Vladičanski dvor, podignut 1901. godine u srpsko-vizantijskom stilu. Ispred dvora je podignut spomenik pesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju, a desno od dvora je Saborna crkva i sve tako do Katoličke porte sa crkvom, Gradske kuće, Tanurdžićeve palate, Banovine, Galerije Matice Srpske, Nikolajevske crkve, Srpskog narodnog pozorišta i mnogih drugih mesta kojima nećete odoleti, bilo da su u pitanju spomenici kulture ili šarmantne kafeterije i poslastičarnice.