Stomatologija

OsmehSavremeni sistem obrazovanja, razvijena kultura lečenja i kompetentni kadrovi sa željom za stalnim učenjem i usavršavanjem uticali su da stomatologija, kao grana medicine, doživi punu afirmaciju na ovim prostorima.

Uvažavajući činjenicu da se veliki broj doktora stomatologije usavršio i/ili specijalizovao na klinikama u Zapadnoj Evropi i SAD, što uz savremenu opremu i materijale omogućava obavljanje svih zahvata na nivou razvijenih evropskih zemalja, jasno je da odabir Novog Sada kao mesta gde ćete obaviti neku od stomatoloških intervencija predstavlja logičan i racionalan izbor.

Materijali

Cirkonijum – ovaj materijal, koji je svojom tvrdoćom najbliži dijamantu, se koristi u proizvodnji mostova, krunica, inleja i onleja. U oblastima protetike, gde je potrebna snaga materijala, a posebno u fiksnoj protetici, uz bio-kompatibilnost (bez alergije) i nenadmašnu estetiku, cirkonijum predstavlja najbolji izbor.

Cirkonijum-keramika – ova kombinacija materijala se koristi za izradu mostova i kruna. Osnova krune je cirkonijum koji je bele boje tako da ne remeti ni jednu od estetskih osobina keramike.

Metalo-keramika – je jedan od najstarijih obrada materijala u protetici za krunice i mostove. Ukoliko se pacijent odluči za metalo-keramiku, najčešće se savetuje da se za bazu izabere između zlata, platine ili titanijuma.

Metalno-keramičke krune u poređenju sa bezmetalnim (cirkon) krunama

METALO-KERAMIČKE KRUNE BEZMETALNE (CIRKON) KRUNE
Učestalost alergijskih reakcija Nema alergijskih reakcija
Česta prebojenost desni Nema prebojenosti
Estetski prihvatljivo Savršena estetika
Prihvatljiva čvrstina 2 puta jači od čelika
Rok trajanja od 7 do 10 godina Više od 10 godina