Ginekologija

Ginekološki pregledi

ginekoloski-pregledPregled spoljnih polnih organa

Spoljašnji polni organ žene zove se vulva ili stidnica. Na njoj razlikujemo velike i male stidne usne, predeo oko ulaza u vaginu, himen i uretru. Pregled ovih struktura se obavlja inspekcijom golim okom, a po potrebi i pod uveličanjem, za čega se koristi kolposkop.

Promene na vulvi mogu biti veoma različite: crvenilo, ranice, izrasline, tumori i dr. One mogu biti praćene različitim subjektivnim tegobama: bol, peckanje, svrab, osećaj toplote. Rezultat su infekcije nekim mikroorganizmima, rastom beningnih i malignih tumora ili povredama. Ponekad promene na vulvi mogu biti urođene, ali najčešće su stečene.

Unutrašnji pregled

blink-medical-speculumNakon inspekcije vulve, u toku ginekološkog pregleda, prelazi se na pregled unutrašnjih polnih organa.

Vagina i grlić materice se pregledaju pomoću medicinskog instrumenta koji se zove spekulum. U toku pregleda vagine lekar uočava da li postoje promene na zidovima vagine i kakav je kvalitet vaginalnog sekreta. Uzorak vaginalnog sekreta se uzima radi mikroskopskog pregleda. Mikroskopskim pregledom se određuje grupa vaginalnog sekreta.

Nakon aplikacije spekuluma, oku lekara postaje dostupan grlić materice, mesto sa koga se uzima PAPA bris. PAPA bris je skrining metoda kojom se postavlja sumnja na karcinom grlića materice.

Pregled grlića materice najbolje je obaviti pod posebnom vrstom mikroskopa – kolposkopom. Pri ovom pregledu mogu se uočiti nepravilnosti epitela i sa tog mesta uzeti uzorak tkiva za patohistološki pregled.

Palpatornim pregledom materice i jajnika mogu se uočiti nepravilnosti u veličini i obliku ovih organa, te prisustvo bolnih tačaka. Ovaj pregled se sve češće zamenjuje ultravučnim pregledom.